Locuitorii României :)

Informații și servicii pentru rezidenți

Dacă sunteţi cetăţean al unui stat nonUE/SEE, aveţi un drept de şedere valabil în România şi doriţi să obţineţi şedere pe termen lung pe teritoriul acestui stat, trebuie să îndepliniţi anumite condiţii. Paşii de urmat sunt: solicitaţi acordarea dreptului de şedere pe termen lung la formaţiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări din judeţul în care locuiţi, iar dacă raspunsul este pozitiv, depuneţi documentele pentru obţinerea permisului de şedere pe termen lung. 
 

Consiliul local

Consiliul Local. Structură organizatorică · Proiecte de hotărâre și ordinea de zi · Procese verbale ale şedinţelor Consiliului Local

 

Educație

De la Revoluția română din 1989, sistemul de învățământ românesc a fost într-un continuu proces de reorganizare care a fost atât lăudat cât și criticat.

În afară de sistemul oficial de școlarizare, la care s-a adăugat recent și sistemul privat echivalent, mai există și un sistem de servicii complementare, semi-legal și informal, cunoscut prin numele meditații. Acest sistem complementar este folosit frecvent în timpul liber al elevilor ca o pregătire pentru a face față dificultății percepute a diferitelor examene de absolvire a unor etape din învățământ.

Taxe

În plus față de impozitele și taxele datorate la bugetul de stat, taxele locale stabilite de consiliile locale din România, cu privire la deținerea anumitor active (cum ar fi clădiri, terenuri, mijloace de transport) sau desfășurarea anumitor activități, pot reprezenta un cost semnificativ pentru companii și persoane fizice. 

 

Gunoi și reciclare

Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019.
Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic. 


 

Comunitate

Numărul românilor de pretutindeni este estimat în acest moment la aproape 10 milioane, incluzându-i atât pe românii care trăiesc în comunitățile din diaspora, cât și pe cei care trăiesc în comunitățile istorice/tradiționale din țările aflate în vecinătatea României.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți